Saturday, February 10, 2018

Den perfekta fastlagsbullen

Årets första fastlagsbulle. Hemgjord och perfekt. Vet du varför? Jo, för att den innehåller varken mandelmassa eller sylt.

Recept
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk kardemumma
1 tsk salt
2 dl socker
10 dl mjöl

Ägg
Pärlsocker
Vispgrädde
Florsocker
(mandelmassa eller sylt om du insisterar)

Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över degspadet. Blanda sedan ner kardemumma, salt, socker och slutligen mjölet. För att göra bullarna så luftiga som möjligt, använd inte allt mjöl. Konsistensen och formen blir mycket bättre om degen är lite lös.
Låt jäsa 2 timmar under en bakduk och forma sedan 30-40 jämnstora bullar. Låt jäsa ytterligare 30 min på bakplåtar under bakdukar. Vispa ägget i en kopp och pensla bullarna med det, och strö över pärlsocker. 
Grädda 12 minuter i nedre delen av ugnen på 200 grader.
När bullarna svalnat fyll dem med önskad fyllning och strö över lite florsocker.

No comments:

Post a Comment