Sunday, August 20, 2017

Chokladtårta med hallon

Choklad och hallon är en riktigt bra kombination, och det är nästan omöjligt att misslyckas med en sådan tårta.
Denna tårta består av en enkel chokladkaka, fylld med rårörda hallon och en chokladfrosting. Täckt med smörkräm och chokladganache. Blommorna gjorde jag i sockerpasta, och chokladstängerna och marängen finns att köpa i butiken.
Chokladfrosting: 500g florsocker, 6 msk kakao, 4 msk mjölk, 1 msk vanilextrakt, 1 msk starkt kallt kaffe - blanda alla ingredienser och vispa väl.
Smörkräm: 350g smör, 700g florsocker, 1msk vaniljextrakt - Vispa alla ingredienser (använd vit karemellfärg om så önskas)
Chokladganache: 200g choklad, 1 dl grädde, 1 msk smör - smält chokladen i vattenbad, blanda i grädden och smöret och låt svalna.
Andra enkla tips för att lyckas:
1. Tårtan fyller jag två dagar på förhand. Låter den stå i kylen över natten; täckt av färskfolie och en springform (som stödför sidorna) och ytterligare någon vikt ovanpå (t.ex. en mjölkburk) - Detta gör tårtan stabil och symetrisk.
2. Dagen före täcker jag den med smörkräm, jag spritsar runt kanterna och låter den kylas ner emellan, så smörkrämen stenar lite. Då är den lättare att forma. Genom att spritsa så minskar man också risken att blanda kaksmulor med smörkrämen. Forma - kyla ner - forma - kyla ner, upprepa tills du fått jämna kanter.
3. Chokladganachen ska vara sval, men det underlättar om kakan är riktigt nedkyld, då flyter ganachen ut bra före den stelnar.

No comments:

Post a Comment