Friday, December 18, 2015

Lingoncheesecake med pepparkaksbotten


En julig variant av cheesecake. Kakan i sig är inte särskilt söt men inte sur heller, däremor är det en bra kontrast till allt det söta man äter såhär i juletid.


Har inte originalreceptet kvar men hittade en lapp var ingredienserna var nerskrivna från ifjol.


130 g digestivekex
100 g pepparkakor
100 g smält smör
2,5 gelatinblad
400 g färskost
250 g kvarg
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt

Lingontäcke:
2 gelatinblad
2 dl lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker

Garnering:
lingon

Mixa digestivekexen, pepparkakorna och det smälta smöret i en mixer. Tryck ut blandningen i en kakform med löstagbara kanter och ställ i kylskåpet.

Lägg 2.5 gelatinblad i blöt medan färskosten, kvargen, vaniljsockret och florsockret vispas. Vispa också 2 dl grädde i en annan skål och koka 0.5 dl grädde i en kastrull. Lägg gelatinbladen i den varma grädden och blanda sedan gelatinlösningen med den vispade grädden och färskostblandningen.
Häll ut smeten i kakformed ovanpå kexbottnen och låt stå i kylskåp över natten.

Lägg 2 gelatinblad i blöt och koka upp vatten, socker och lingon i en kastrull. Låt koka på svag värme ungefär 10 min och sila sedan lingonblandningen så de endast lämnar saft. Blanda gelatinbladen med den varma saften och låt svala lite innan blandningen hälls ovanpåkakan.

Lägg några lingon på och ställ i kylskåp ytterligare någon timme före servering.

No comments:

Post a Comment